Konečně nám nastalo léto, období plné dovádění venku a sluníčka. Využijme toto volnější období pro podporu motoriky a osvojení základních dovedností v podobě přípravy jednoduchých a osvěžujících „mňamek“. V článku na vás čekají sladké i slané recepty a také recept na osvěžující letní drink.
Před zahájením některých aktivit, ze kterých se (nejen) dětem budou sbíhat sliny, si důkladně ověřte alergie dětí.
Zmrzliny
Snad každé dítě miluje zmrzlinu! A my si ji jednoduše vytvoříme zdravou a chutnou 😊.
Pro vytvoření zmrzliny budete potřebovat:
- formy na nanuky – dle počtu dětí (koupíte například v Lidlu)
- ovocné jogurty
- čerstvé ovoce – ideálně dle jogurtu (borůvky a borůvkový jogurt)
- lžíce
Postup:
- Každé dítě dostane svou lžíci.
- Následně si každý nabere lžící jogurt a naplní s ním formu na nanuk.
- Poté si svůj nanuk mohou děti ozdobit kusy čerstvého ovoce.
- Nakonec dá paní učitelka nanuky vychladit do mrazáku (cca na 2 hodiny).
- Ideální je realizovat tuto aktivitu po obědě (před odpočíváním) a po odpočívání bude na děti čekat sladká dobrota.
Letní drink
Aby děti neměly stále jen čaje a kakao, můžete si vytvořit výborný letní drink. Můžete dětem zdůraznit, že jeho velkou část tvoří voda, a tak si k ní lépe děti mohou „najít cestu“.
Na letní drink budete potřebovat:
- nádobu na pití
- vodu
- nadrcený led (připraví paní učitelka)
- šťávu z melounu
- kusy melounu
- okurku
- nůž (ne příliš ostrý!)
Postup:
- Nejprve do nádoby nalijeme vodu.
- Do ní přidáme trochu nadrceného ledu (připraví paní učitelka).
- Následně přidáme i šťávu z melounu.
- S pomocí paní učitelky mohou děti nakrájet meloun na kousky (z většího kusu melounu – již připraveného paní učitelkou), které opět přidáme do nádoby.
- Nakonec nakrájíme na plátky okurku a také ji do nádoby přidáme.
- Nyní už si můžeme vychutnat letní drink na školkové zahradě!
Tip! Doporučuji tuto aktivitu realizovat v době, kdy jste ve školce již obě kolegyně. Můžete tak vytvořit dvě stanoviště – jedno bude nebezpečnější – práce s nožem – a to druhé spíše „přidávací“.
Nezapomínejme na bezpečnost.
Slané berušky
Pro výrobu této slané mňamky budeme potřebovat:
- talíř
- nůž
- misku
- špejli
- sýr mozzarella (na 10 ks 125 g)
- lístky čerstvé bazalky (na 10 ks 10 lístků)
- cherry rajčátka (na 10 ks 5 rajčátek)
- černé olivy (na 10 ks 5 oliv)
- 1 lžíce medu
- 1 lžička balzamikové redukce
Postup:
- Nejprve nakrájíme mozzarellu na plátky (dle počtu dětí).
- Na plátky mozzarelly děti položí lístky bazalky.
- Poté důkladně omyjeme rajčátka.
- Následně je opatrně rozkrojíme na půl.
- Paní učitelka poté každou půlku rajčátka lehce nakrojí, čímž nám vzniknou beruščiny krovky.
- Vzniklé tělíčko berušky položíme na lístek bazalky.
- Následně rozkrojíme na půl i olivy.
- Rozkrojené olivy nám budou představovat hlavy, položíme je tedy na přední část rajčat.
- V misce smícháme balzamikovou redukci a med.
- Nakonec do směsi opatrně namočíme špejli a poté „ťupkáme“ berušce tečky.
- Berušky můžeme využít i pro procvičení předmatematických představ – počet berušek na talíři, kde je méně/více, stejné a odlišné znaky berušek…
Chutné malinovníky
Pro vytvoření malinové dobroty budete potřebovat:
- talíř
- metličku
- jednorázový cukrářský pytlík
- slané kulaté krekry
- maliny
- bílé hroznové víno
- žervé
- arašídové máslo
Postup:
- Nejprve položíme krekry na talíř.
- Metličkou smícháme žervé a arašídové máslo v misce.
- Následně vytvořenou směsí potřeme krekry – pouze tenkou vrstvou.
- Do jednorázového cukrářského pytlíku dáme zbytek arašídového žervé.
- Poté opatrně odstřihneme konec pytlíku – tak, aby vznikl otvor o průměru 5 mm.
- Nyní se vrhneme na plnění malin arašídovým žervé.
- Do středu krekrů položíme kuličky hroznového vína.
- Nakonec kolem dokola položíme plněné maliny tak, aby naplněné části vyčuhovaly ven.
Dráček s pořádným jazykem
Pro výrobu další slané dobroty budete potřebovat:
- nůž
- bagety
- rajčatové pyré
- červenou kapii
- listy ledového salátu
- žervé
- rajčata
- sýr čedar
- dušenou kuřecí šunku
- salátovou okurku
- zelenou olivu (plněnou paprikovou pastou)
Postup:
- Nejprve podélně rozřízneme bagety.
- Horní polovinu z vnitřku potřeme rajčatovým pyré.
- Poté vnitřní stranu spodní poloviny pomažeme žervé.
- Paní učitelka omyje kapii a zbaví ji jader.
- Kapii následně nakrájíme na plátky.
- Jeden plátek nám bude představovat dračí jazyk.
- Na spodní polovinu baget položíme plátky šunky a sýra.
- Poté přidáme plátky kapie.
- Omyjeme rajčata a okurku.
- Navrch umístíme na kolečka pokrájenou výše zmíněnou zeleninu.
- Následuje přikrytí omytými salátovými listy.
- Tip! Salátové listy natrháme tak, aby nezakryly ostatní části draka.
- A poté přiklopíme horní polovinou pečiva.
- Bagety naporcujeme na 8 kusů.
- Hlavu ozdobíme rozpůlenou olivou a jazykem z kapie.
- Nakonec necháme děti, aby na talíř naservírovaly draka tak, jako by se lehce vlnil.
Přeji vám příjemnou zábavu a hlavně dobrou chuť!
Článek pro vás napsala: Bc. Kristýna Kapounková, učitelka na základní škole