Letní kuchaříci aneb jednoduché recepty, které děti zvládnou

Konečně nám nastalo léto, období plné dovádění venku a sluníčka. Využijme toto volnější období pro podporu motoriky a osvojení základních dovedností v podobě přípravy jednoduchých a osvěžujících „mňamek“. V článku na vás čekají sladké i slané recepty a také recept na osvěžující letní drink.

Před zahájením některých aktivit, ze kterých se (nejen) dětem budou sbíhat sliny, si důkladně ověřte alergie dětí.

Zmrzliny

Snad každé dítě miluje zmrzlinu! A my si ji jednoduše vytvoříme zdravou a chutnou 😊.

Pro vytvoření zmrzliny budete potřebovat:

  • formy na nanuky – dle počtu dětí (koupíte například v Lidlu)
  • ovocné jogurty
  • čerstvé ovoce – ideálně dle jogurtu (borůvky a borůvkový jogurt)
  • lžíce

Postup:

  1. Každé dítě dostane svou lžíci.
  2. Následně si každý nabere lžící jogurt a naplní s ním formu na nanuk.
  3. Poté si svůj nanuk mohou děti ozdobit kusy čerstvého ovoce.
  4. Nakonec dá paní učitelka nanuky vychladit do mrazáku (cca na 2 hodiny).
  5. Ideální je realizovat tuto aktivitu po obědě (před odpočíváním) a po odpočívání bude na děti čekat sladká dobrota.


Letní drink

Aby děti neměly stále jen čaje a kakao, můžete si vytvořit výborný letní drink. Můžete dětem zdůraznit, že jeho velkou část tvoří voda, a tak si k ní lépe děti mohou „najít cestu“.

Na letní drink budete potřebovat:

  • nádobu na pití
  • vodu
  • nadrcený led (připraví paní učitelka)
  • šťávu z melounu
  • kusy melounu
  • okurku
  • nůž (ne příliš ostrý!)

Postup:

  1. Nejprve do nádoby nalijeme vodu.
  2. Do ní přidáme trochu nadrceného ledu (připraví paní učitelka).
  3. Následně přidáme i šťávu z melounu.
  4. S pomocí paní učitelky mohou děti nakrájet meloun na kousky (z většího kusu melounu – již připraveného paní učitelkou), které opět přidáme do nádoby.
  5. Nakonec nakrájíme na plátky okurku a také ji do nádoby přidáme.
  6. Nyní už si můžeme vychutnat letní drink na školkové zahradě!

Tip! Doporučuji tuto aktivitu realizovat v době, kdy jste ve školce již obě kolegyně. Můžete tak vytvořit dvě stanoviště – jedno bude nebezpečnější – práce s nožem – a to druhé spíše „přidávací“.

Nezapomínejme na bezpečnost.
letní kuchaříci

Slané berušky

Pro výrobu této slané mňamky budeme potřebovat:

  • talíř
  • nůž
  • misku
  • špejli
  • sýr mozzarella (na 10 ks 125 g)
  • lístky čerstvé bazalky (na 10 ks 10 lístků)
  • cherry rajčátka (na 10 ks 5 rajčátek)
  • černé olivy (na 10 ks 5 oliv)
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička balzamikové redukce

Postup:

  1. Nejprve nakrájíme mozzarellu na plátky (dle počtu dětí).
  2. Na plátky mozzarelly děti položí lístky bazalky.
  3. Poté důkladně omyjeme rajčátka.
  4. Následně je opatrně rozkrojíme na půl.
  5. Paní učitelka poté každou půlku rajčátka lehce nakrojí, čímž nám vzniknou beruščiny krovky.
  6. Vzniklé tělíčko berušky položíme na lístek bazalky.
  7. Následně rozkrojíme na půl i olivy.
  8. Rozkrojené olivy nám budou představovat hlavy, položíme je tedy na přední část rajčat.
  9. V misce smícháme balzamikovou redukci a med.
  10. Nakonec do směsi opatrně namočíme špejli a poté „ťupkáme“ berušce tečky.
  11. Berušky můžeme využít i pro procvičení předmatematických představ – počet berušek na talíři, kde je méně/více, stejné a odlišné znaky berušek…


Chutné malinovníky

Pro vytvoření malinové dobroty budete potřebovat:

  • talíř
  • metličku
  • jednorázový cukrářský pytlík
  • slané kulaté krekry
  • maliny
  • bílé hroznové víno
  • žervé
  • arašídové máslo

Postup:

  1. Nejprve položíme krekry na talíř.
  2. Metličkou smícháme žervé a arašídové máslo v misce.
  3. Následně vytvořenou směsí potřeme krekry – pouze tenkou vrstvou.
  4. Do jednorázového cukrářského pytlíku dáme zbytek arašídového žervé.
  5. Poté opatrně odstřihneme konec pytlíku – tak, aby vznikl otvor o průměru 5 mm.
  6. Nyní se vrhneme na plnění malin arašídovým žervé.
  7. Do středu krekrů položíme kuličky hroznového vína.
  8. Nakonec kolem dokola položíme plněné maliny tak, aby naplněné části vyčuhovaly ven.


Dráček s pořádným jazykem

Pro výrobu další slané dobroty budete potřebovat:

  • nůž
  • bagety
  • rajčatové pyré
  • červenou kapii
  • listy ledového salátu
  • žervé
  • rajčata
  • sýr čedar
  • dušenou kuřecí šunku
  • salátovou okurku
  • zelenou olivu (plněnou paprikovou pastou)

Postup:

  1. Nejprve podélně rozřízneme bagety.
  2. Horní polovinu z vnitřku potřeme rajčatovým pyré.
  3. Poté vnitřní stranu spodní poloviny pomažeme žervé.
  4. Paní učitelka omyje kapii a zbaví ji jader.
  5. Kapii následně nakrájíme na plátky.
  6. Jeden plátek nám bude představovat dračí jazyk.
  7. Na spodní polovinu baget položíme plátky šunky a sýra.
  8. Poté přidáme plátky kapie.
  9. Omyjeme rajčata a okurku.
  10. Navrch umístíme na kolečka pokrájenou výše zmíněnou zeleninu.
  11. Následuje přikrytí omytými salátovými listy.
  12. Tip! Salátové listy natrháme tak, aby nezakryly ostatní části draka.
  13. A poté přiklopíme horní polovinou pečiva.
  14. Bagety naporcujeme na 8 kusů.
  15. Hlavu ozdobíme rozpůlenou olivou a jazykem z kapie.
  16. Nakonec necháme děti, aby na talíř naservírovaly draka tak, jako by se lehce vlnil.


Přeji vám příjemnou zábavu a hlavně dobrou chuť!

Článek pro vás napsala: Bc. Kristýna Kapounková, učitelka na základní škole

Vložte svůj komentář